zaterdag 10 oktober 2009

Intellectuele komkommertijd

Intellectuele komkommertijd

CNN onderbreekt op 5 maart haar verslaggeving over Darfoer en het internationale arrestatiebevel aan het adres van Afrika’s eigentijdse Hitler, Omar Hassan al-Bashir, om live verslag te doen van Michaëla Jackson’s 25 seconden duurde mededeling dat hij nog wat liedjes wil zingen in Londen. Los van het feit dat ik in de jaren tachtig fanatiek volgeling was van de jacksonmania, toen 3x daags door de knieen ging voor een thriller poster in de richting van Gary Indiana..,.. Bekruipt me anno 2009 het gevoel dat het groeiende populisme de nieuwswaarde van sommige absurditeiten in onze maatschappij toch flink weet te overdrijven.

Geert Wilders die zich met zijn zeer slecht geregisseerde en laffe Fitna in zijn aktetas in een, door belastinggeld bekostigt, vliegtuigstoeltje wurmt, neemt de voltallige Nederlandse pers met zich mee. Voorspelbaar genoeg moet hij, helaas ongevisiteerd, rechtsomkeert maken. De heren reporters hadden dus gewoon 2 uurtjes op Schiphol kunnen wachten om hem dan te vragen hoe de koffie in het vliegtuig smaakte. De inhoud van de ‘film’ is vorige jaar maanden lang gehyped, overdreven en mateloos overschat. De persoon Wilders heeft aan dit soort acties en de stupiditeit van chromosoommissend Nederland zijn populariteit te danken.

De andere zeepbel van populistisch Nederland, in de vorm van de op haar zinkend schip verdronken messias, Verdonk, is inmiddels geknapt. Dit leidt binnen haar achterban helaas niet tot een kritische zelfanalyse over oneliners, lege praatjes en ongefundeerde kritiek, maar kennelijk wel tot een potentieel grotere fanbasis voor de waterstofperoxide aanbidding van Wilders.

Los van de aanstoot die de gevestigde politiek zegt te hebben aan, ‘de nieuwe politiek’ die zich nu al sinds 2001 (en daarvoor) meer en meer manifesteert in Nederland. Spint heel Den Haag nu garen bij de angst die de kredietcrisis en recessie genereren en de wurghouding die de voltallige media uitoefenen op het collectieve verstand van de Nederlander. De hele dag lang volgen beursnotities en ontslagen elkaar op de buis op. Den Haag hoeft alleen maar te roepen dat impopulaire maatregelen onontkoombaar zijn. De beelden op het nieuws doen de rest. Waar men zich eigenlijk zorgen zou moeten maken over de inhoudelijke kritiek uit de samenleving, kan een politicus volstaan met de vraag of de media er positief of negatief mee aan de haal zal gaan en of dat voor zijn persoon ook voordelig kan zijn bij Maurice de Hond. Hilversum en internet bepalen, bedienen en voeden onze primaire gedachten en angsten, zonder daarbij de diepte op te zoeken of de feiten van alle kanten te belichten. Zoals de gang naar de koelkast en snackbar ons trieste individualisme kan troosten, lege calorieën biedt en tot obesitas leid, zo doet de media dit met ons ego en zelfkritiek. Scroll maar in je browser of zapp met je knop richting het scherm, dit is het armoedige tijdperk van overvoeding aan de intellectuele komkommer. We hoeven alleen maar te happen en te slikken, groente is goed voor je toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten